PREVENTIVNI PRESEJALNI PROGRAM

Presejanje predstavlja pregled navidezno zdravih oseb, z namenom odkrivanja bolezni ali bolezenskih sprememb še pred pojavom simptomov ali znakov.

Takšno odkrivanje pomeni hitrejšo terapevtsko obravnavo, ki vodi do zmanjšanja pogostosti pojava hudih zapletov in znižanje umrljivosti zaradi te bolezni.

Preko Državnega programa za obvladovanje raka v Sloveniji se izvajajo trije presejalni programi za raka in sicer ZORA, DORA in SVIT.

DORA je Državni presejalni program za raka dojke. Na vsaki 2 leti se pri ženskah med 50. in 69. letom izvaja mamografija.

ZORA je Državni program za odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu. Na vsaka 3 leta ženske med 20. in 64. letom, prejmejo pisno vabilo za pregled pri izbranem ginekologu, kjer se izvede bris materničnega vratu.

SVIT je Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vanj je vključena populacija žensk in moških od 50. do 69. leta, katerih presejanje se izvaja z oddajo vzorca blata na vsaki 2 leti.

V okviru Centra za krepitev zdravja tudi v našem zdravstvenem domu nudimo SVITOVO podporo, ki vam je na voljo od ponedeljka do petka med 8.00 in 14.00 v prostorih CKZ.

Več informacij o posameznih programih na njihovi uradni spletni strani.

https://www.dora.onko-i.si/

https://www.zora.onko-i.si/

https://www.program-svit.si/

Accessibility